Ann Kåge Form

lördag 22 november 2014

En lördagshälsning…

… med värmande tomatsoppa och…
 … glutenfria havrefrallor. 
Enkel tomatsoppa (4 portioner)
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 800 -1,000 g krossade tomater
- 1 dl vatten
- 1 dl visgrädde eller mjölk
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 0-1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 nypor strösocker ( kan uteslutas)
Hacka och stek löken på svag värme så den blir lite genomskinlig och glansig.( Löken får inte bli bränd) Tillsätt resten av ingredienserna. Småkoka i 10 min. Garnera med färska, nyklippta örtkryddor. En annan variation av smaksättning är riven parmesan (som smälter i den varma soppan), oregano och pressad vitlök.


Glutenfria havrefrallor
- 50 g torrjäst
- 5 dl mjölk eller vatten
- 4 msk neutral olja
- 2 msk fiberhusk
- 4 dl rent havre (Sempers)
- 1 tsk salt
- 6 dl glutenfri mjölblandning
Värm vätskan till 40 grader. Häll i maskin och tillsätt fiberhusk och havre. Rör om och låt svälla i 10 min.Blanda ner salt,olja, nästan allt mjöl och torrjästen och kör det i några minuter. Använd sen skedar eller händerna och forma till små frallor ca 16-18 st. Ta lite mer mjöl om det blir kladdigt. Lägg frallorna på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 12 minuter eller tills frallorna får en ljusbrun färg på ovansidan. Låt dem svalna under bakduk. (Tror att de kan bakas med vanligt mjöl och havre också.)
Den fina lilla saxen hittar du i nätbutiken
Påminner också om nästa helg den 29-30 december då det är adventsmarknad i Söderköping.
Önskar dig en fin helg och tack för att du tittar in!

2 kommentarer:

  1. Jag gillar tomatsoppa, vi äter soppa varje
    måndag, så jag gillar recept också.
    Ha en fin helg
    Kramar/AM

    SvaraRadera